Régi álmok válhatnak valóra, amihez csak beszélgetni kell egymással. Csótai Lacival kipróbáltuk és működik, ebből született a "Fjällräven Classic 2018" túra megvalósításának ötlete. Az ide vezető útról és az itt szerzett tapasztalatainkról szeretnénk megosztani gondolatokat minél több olvasóval.

2018. május 7., hétfő

Az e heti kvíz kérdés..

Hogy mi az e heti kvíz kérdés? Miért fáj a sarkam?!

A leggyakoribb, sarokfájdalmat okozó problémák:
Túlterhelés. A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 milliméternyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang- és az MRI-vizsgálatok is bizonyítják. A kór legjellemzőbb tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később mintegy ”bejáratódik”, vagyis mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik. (Itt tartok. Persze nem egy okos dolog az önorvoslás, valamint a weben való kutakodás, de tájékozódni azért lehet)

Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a plantaris fascia feszülését, ezáltal a fájdalmat. Enyhébb esetekben, vagy első terápiaként jön szóba. 1-2 hétig pihentetés mellett szóba jöhet egy nemszteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszeres terápia is, ha nem enyhülnek a panaszok. Elhúzódó eseteknél - ha nincs ellenjavallat - helyileg beadott szteroidinjekció 2-3 alkalommal ismételve hosszabb időre csökkentheti a tüneteket. Ez az eljárás a mellékhatások miatt ritkán ismételhető. A konzervatív terápiák között elsősorban a terápiás röntgenbesugárzásnak van még időnként jó eredménye. Konzervatív terápiára nem reagáló súlyos eseteknél a műtét is szóba jöhet. Minimális beavatkozással a fascia leválasztható a sarokcsont tapadásáról, amely a panaszok lényeges csökkenését eredményezheti.


Ütődés. Különösen tinédzsereknél (azt hiszem elmúltak már ezek az évek) gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flipflopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú-hordás is (ez kimaradt az életemből)


Sarkantyú. Csontkinövések nyomás hatására a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont(ok) dörzsöli(k) az izmo(ka)t, a folyamatos nyomás, dörzsölés hatására pedig gyulladás, fájdalom jelentkezik. A sarok sarkantyú két helyen jöhet létre: a lábszárizom ínjának eredésénél, valamint a talpi részen. Okozhatja a túlsúly, a lábfej tartós megerőltetése, vagy a nem megfelelő lábbeli viselése.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/9152/a-sarokfajdalom-okai-es-kezelese